Torsetfossen - isklatresesongen er i gang (03.12.2014)


Characteristic Ice climbing
Map
Visits of other PBEs Torsetfossen (800m) 03.12.2014

Omtrent same procedure as last year... Årets siste obligatoriske time på skolen er omme, og på veien hjem til jul ble det et naturlig pit-stop i Hemsedal noen dager for å ønske isklatresesongen velkommen. Det har vært noen kalde uker i Hemsedal, så jeg var spent på hvordan forholdene ville være. Jeg og Sondre Wenaas kjørte fra Sogndal kl. 06.20 og skulle møte Julian i Hemsedal som hadde kjørt fra Hamar. Han var en time forsinket på grunn av noe problemer med bilen, så vi benyttet anledningen til å rekognosere forholdene i Grøndalen. Overraskende bra med is! Så bra ut på Vøllokula, og om ikke lenge igjen så er både Nystølsfossen og Tuvfossen klare. Så ut til å være noe is i Teigafossen i motsetning til i fjor.

Innmarsj. Tottenveggen i bakgrunnen. Ser jeg en islinje der?
Innmarsj. Tottenveggen i bakgrunnen. Ser jeg en islinje der?

Møtte omsider Julian i sentrum og sammen kjørte vi til skytebanen ved Torset. Planen var å prøve oss på Torsetfossen som ligger ved Vesletotten. Fra krysset 100 meter før skytebanen fulgte vi traktorspor i retning fossen som etter hvert svant hen. Resten av veien ble trasking i en snau meter med løssnø i skogshelling. Omsider fant vi fram til fossen Etter ca. 45 minutters innmarsj. Fossen så overraskende fin ut, med akkurat nok is til at vi sannsynligvis kunne klatre. Før vi racket opp disket Julian med energikaker fra bakeriet i Brumunddal. Namnam!

Torsetfossen 3. desember 2014.
Torsetfossen 3. desember 2014.

Jeg fikk æren av å åpne showet og støtet på i første taulengde. Siden fossen var såpass kort slapp vi å drasse med oss sekkene. Midtvegs kom det bratteste partiet. Isen her var noe tynn med en del orgeltårn/istapper som gjorde det utfordrende å sikre. Tok meg god tid og kom meg opp etter hvert. Selve klatringa oversteg nok ikke WI4. Fikk satt standplass på en hylle ovenfor dette.

Julian følger i første taulengde. Skjermdump fra GoPro kamera.
Julian følger i første taulengde. Skjermdump fra GoPro kamera.

Julian og Sondre W fulgte på, men klatret en og en i det bratteste partiet. Det begynte å bli mildere, men det var ikke verre en at det i grunn bare gjorde isen litt mer smørmyk. Julian ledet neste og siste taulengde. Holdt godt til høyre i denne lengden. Satte standplass i et tre på høyre side etter å ha klatret rundt 40 meter. Bra og effektiv klatret av Julian!

Da jeg og Sondre kom etter prøvde jeg å klatre en direkte mixlinje opp til Julians standplass. Fikk øksene i noe mose, men glapp med føttene, øksene poppet og jeg fikk en saftig pendel ut til sida. En liten tankevekker. Kom oss opp til standplassen og etter å ha fikset krøll på tauet var vi i gang med å rappellere ned igjen. Klarte oss med en rappell med 2x60 meterstau fra en bjørk. Returnerte samme vei tilbake til bilen.

Godt å være i gang med sesongen!

Video

User comments

  • -
    avatar

    Artig med

    Written by mortenh 03.12.2014 21:33

    Artig med ferske isklatrebilder fra nabodalen, men studenter ass. 3.12. og juleferie!!! Hva er det for noe? :)

    • -
      avatar

      Sv: Artig med

      Written by 500fjell 03.12.2014 21:35

      Ja, sånn er det å være student! Skal nevnes at jeg skrev siste obligatoriske time, fortsatt et par uker igjen med mappeskriving fra hjemmekontor:)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.