Pico de la Zarza, Fuerteventuras høyeste (03.10.2013)


Map
Ascents Pico de la Zarza (812m) 03.10.2013

Til topps i Atlanterhavet.

Kvak
Kvak

Øytopp med Sigurd, Magnus, Amalie. Sniff er hjemme. Og det er han sikkert fornøyd med, med tanke på varmen her nede;)

Pico de la Zarza. Høyeste topp på Fuerteventura. Og om den er 812 eller 807 finner en ut når vi kommer hjem. Her er internettet for trekt for surfing. Vi surfer heller ute;) Litteraturen refere begge høydene. karet 812. Så vi går for det foreløpig.

Eksotisk eller ei....?

Allerede ved navnet lar en seg forlokke med eksotiske fremmed ord og bilder i hodet...dette er noe annet en Nordkollen, Snippen, eller Tussetoppen ;)

Men det er det samme. Motbakkene, den gode følelsen på tur oppover, utsikten, treningen, rastepausene, selskapet og gleden over en ny topp. Alt er det samme, bare at denne øye toppen ligger på er samme breddegrad som Florida og Hawaii :) og det er bare en svipp over til Marokko. 10 små mil.

For fjellfanter er gleden alltid den samme. Vakker natur. Skiftende vær. Mye og se og oppleve. Jo, alt er her, bare på en helt annen måte. Det er noe uvant, noe eksotisk, noe spennende, og givende over det hele. Ikke bare er dette Kanariøyenes nest høyeste topp, det er for en nordboer, ett helt eventyr.

Tilbake til start

Det hele starter på bibliotek i Larvik. Da gode gamle peakbook ikke hadde noen registreringer her fra før, møtte en ty til god "gammeldags" detektiv virksomhet. Å lete på kart, Internett og i fremmede bøker. Ikke noe i veien med det, da det for meg er halve turen.

Sitte hjemme i egen stue (eller kjøkken for den de mer vågale av oss da planlegging av niste en tenker å ha med kan føre deg helt ubevisst inn i kjøleskapet for å smake seg frem til turmat kombinasjoner lenge før fjellskolen er kommet på, og stivalget opp til toppen er bestemt) og la øynene vandre rundt på kart over toppen.
Og finne frem til totalt idiotiske stivalg, som er utrolig uøkonomisk i tid og krefter, men allikevel utrolig spennende og/eller bare velge stien som er merket på kartet fra før. Valget er heldigvis både mitt og ditt :) Og en moro prosess mot målet.

Etter planlegging var over, og hele 40 forskjellige turløyper og topper var valgt ut, tenkte jeg...hmm kanskje det holder med en eller to topper og nyte ferie resten av uken.

Med dette valg bar det av sted til OSL og første fly til Fuerteventuras. Smak litt på navnet.... Fuert...furte. Furte. Har brukt noen dager på å få uttalelsen perfekt, men er ikke helt i innertier helt ennå ;)
Ja ja, kjært barn har mange navn osv. Navnet betyr forresten sterk vind. Så da vet du det også

Ramsalt start?!

Etter første dag på øya bar det avsted med billig leiebil. Vi bor oppe i nord, så da ble det 12 mil mot sør. Fra Corralejo i nord og til Morro jable i sør.

Info fra bøker tilsier at en starter ned på stranden, og fyrtårnet som ruver nede i sentrum. Ja dem om det. Når det er 30 grader i skyggen, og lite vind, ja da stjeler en de høydemetrene en kan. Så kjørte opp til en parkeringsplass som også merket starten av stien/veien opp mot toppen.

Så i stede for ramsalt start, tipper vi avslutter med litt saltvann, i stedet for, med tanke på varmen i dag.

Her er bildet av anbefalt start punkt nede ved fyrtårnet på stranden Playa del Matorral. O der hvor vi startet litt oppi åsen bak hotellene. (legger ut GPS spor når vi kommer hjem:)

Klar-ferdig-gå

Fra starten går det en arbeidsvei, som en gjerne kunne ha kjørt opp, om en hadde en bil som var leid eller ikke bekymret seg for;) MEN ikke vi.
Men det betyr enkel spasering oppover. Skiltet fra starten ymter om 3 timer og 20 min opp? Skjønner ikke dette, da vi brukte 1t 40 min. I sol og 30 grader.

Uansett så er det mye å sette øynene på på tur oppover:) Toppen er synlig nesten hele turen, så fokus forsvinner ikke. Ser en nøye nede på bakken, er det mye fine blomstre og planter. Dyrelivet er rikt! Snur du deg ila turen oppover ser du ned i to dalfører som fører ned til den utrolig vakker sandstranden ved starten.

Siste del opp mot toppen er sti-aktig, men fortsatt 1 meter bred, og steinsatt med kantstein!!! Og helt opp under toppen er det gjæret inn selve toppen (tror dette er for å bevare vegetasjonene på stedet for de geitene som skulte med sult i blikket utenfor gjerdet;) Det er bare å gå igjennom porten her oppe. Bare husk å lukke den :) Kult system for å fange opp fukt i luften og lagre for vanning av plantene her oppe. Gode ideer er det over alt på denne planeten. Synd vi ikke har noen som kan samordne disse. Hadde moder jord hatt godt av!

Toppen

Tjohooo (fra en og enhalv av oss:)
Tjohooo (fra en og enhalv av oss:)

Oppe på toppen blir en overrasket over stupet ned mot stranden på vestsiden. Laaaangt ned fra kanten, og kilometer med vakker blått hav som ruller inn mot stranden. Fantastisk utsikt og opplevelse. Underholdende niste-pause på toppen med ravner som flyr rundt og leker seg i vinden (som heldigvis kom sigende etter hvert:) Og en fantastisk utsikt!!!!

Utsikten er så flott at selv sofaslitere som ikke har fjellfantblod i årene (ennå) kan motiveres opp bakkene og til toppen.

Tre andre oppe på toppen, og vi møtte 6-7 stk på vei ned, når vi fartet opp. Så litt trafikk var det jo, men ikke Besseggen tendenser. Heldigvis!

Ned igjen, og ut i vannet!!

Snart bade :-D
Snart bade :-D

Ned igjen gikk flott, og rett ut i deilig vann. Surfing på bølger, og is på stranden. Jepp det fortjente vi alle sammen..bare for at det er deilig og godt. Ungene var fornøyd med at denne ukes fjelltur var overstått. En av dem nevnte noe at det var det tyngste han noen gang hadde gjort??? Skjønner ikke noe jeg! Det var jo en fantastisk tur jo;)

Rett før vi kom ned til bilen igjen. Stakk jeg og Magnus oppom en liten topp, som tydelig var godt besøkt av forelskede mennesker. Ikke mye varde å snakke om der, MEN hjerter med navn i var det over hele toppen!! Moro :-D

Det var konsensus etter turen om at den var bra. Men det var varm for ungene. Og litt solbrent fra dagen før gjorde det ikke bedre. Vi hadde med 8 liter drikke fordelt på 4 stk. Og vi kunne sikkert hatt en liter til.

Takk Fuerteventura for en super flott topptur. Jøss, fikk til å se navnet riktig jo:-D Neste topp her nede, blir nok bare besøkt av undertegnede. Men det er helt OK.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.