"Muldvarper" og "flaggermus" i Clara stoll. (21.08.2010)


Map
Visits of other PBEs Clara stoll (335m) 21.08.2010
Koboltkoia (400m) 21.08.2010

Utrolig flott tur under jorda.......

Det er fasiten etter en feiende flott dag igjennom nordgruvene og ned til Clara stoll.

Dagene i forveien hadde Martin Brodin og meg trent en del på rappell forbi knute, og passering av knute ved klatring på tau med både klemknuter og jumaer. Treningen foregikk i branntårnet på brannstasjonen i Larvik. Her er tårnet 15 m høy, så det er en fin trenings arena.

Branntårnet innenfra
Branntårnet innenfra
Toppsikring i branntårnet
Toppsikring i branntårnet
"knute" på tråden..
"knute" på tråden..

I tillegg har Thor Martin Kleppaker, som skal guide oss igjennom, gått igjennom hva en må ha som ett minimum av utstyr, og sjekket at vi innehar ett minimum av kunnskap om teknisk klatring og sikrings arbeid. Også bekledning og annet utstyr blir vi inn-brifet på.

Når vi ankommer gruvene på Modum må jeg erkjenne at jeg kjente det i armene etter disse to dagene med trening:-)

På selve dagen er det vakkert solskinn og blå himmel over Østlandet. Kunne ikke blitt bedre:-)

Vi startet opp på parkeringsplassen på Blaafarveværket. Her kledde vi oss opp til en tur ned under jorden hvor det i snitt er 5-8 grader. Vesentlig lavere en de 20 gradene det var på overflaten. Det ble en varm gåtur opp til toppen av dagbruddet i nordgruvene, med stillongs og ulltrøye:-) i solskinn på en perfekt dag.

Når vi kommer opp til startpunktet gjør vi sjekk av utstyr. Kameratsjekk, gjennomgang av signaler (fløyte / plystre signaler ), hva gjør en hvis en skader seg, eller går seg bort osv.

Når vi er ferdig "stilles" det opp for fotografisk minne av øyeblikket:-)

Etter en rappell nede til bunnen av dagbruddet, får en følelse av størrelse av bruddet! Her er det jobbet mange timer før menneskeheten hadde funnet opp dumpere, gravemaskiner og transport tog. I undring over hvor "inngangen" til det underjordiske befant seg, fikk en tittet seg rundt. Og ble litt overrasket da jeg skjønte hvor vi skulle inn... Ble jammen litt glad for å ha med lykt på hjelmen:-)

På tur inn
På tur inn

Det tok litt tid å venne seg til overgangen til mørket, vannet i bunnen av gruvegangen, tauen som en sikrer seg inn på langs enkelte vegger, forskjellige veivalg, få stilt hodelykten på riktig styrke, og tanken om at noe kan raser ned i hodet..

Vel, når en sånn smått hadde begynt å få litt kontroll, står vi foran en rappell på 40 meter ned i mørket... He-he det var både en utfordring i forhold til tau-brems på "ny" type tau, og at det faktisk var mørk, og det var ikke en selv som hadde toppsikret tauene.

Når vi kommer ned til bunnen av tredje rappell, er det godt med vann i bunnen av gruvegangene, men det ligger bjelker i bunnen med jevne mellomrom, som en kan trå på innimellom. Vannet når opp mot knærne der hvor det er dypest.
Spennende med luftdraget i gruvegangene, "isopor dørene" som skiller forskjellige områder for "blåst" der det er mulig.
Imponerende å se hvordan det er blitt sprengt og hakket ganger over det hele. Og både trange ganger og store haller er vakre å se på. En føler seg virkelig betatt av det vakre fargespillet i berget, lyder fra rennende vann, lyset fra hodelykter lengre frem og spennende veivalg og rappeller. Det er også overraskende snø og is enkelte steder. Utrolig spennende å få vite at digre isblokker hadde flyttet seg ila siste uken..

Skulle gjerne hatt flere bilder av disse tingene, men ikke alltid like lett å få tatt bilder under disse underjordiske forholdene, med fukta, utånding luft, støv, og mørke vs. blits / ikke blits.

Oppe i dagslyset igjen
Oppe i dagslyset igjen
Da var vi ute etter en fantastisk flott opplevelse. Dette må jeg bare få gjort igjen. Gjerne samme sted, men kanskje også andre steder. Det er god medisin mot klaustrofobi og høydeskrekk...

En morsom hendelse halvveis ned mot bunne av der hvor turen vår gikk, er følgende : Vi passerte ett kamera som var satt opp for å fotografere flaggermus som flyr gjennom gruvegangene. Både Thor Martin og jeg gikk forbi uten at det skjedde noe som helst. Men da Martin skulle passere kameraet blits-et det og tok bilder som bare juling :-) Kanskje en skulle DNA sjekke denne unge herremannen og hvilken rase han egentlig tilhører ;-)

Chiroptera (latin for flaggermus), men lyder også navnet Martin :-)
Chiroptera (latin for flaggermus), men lyder også navnet Martin :-)

Vi avsluttet denne flotte dagen med ett deilig bad i nærmeste vann, litt å bite i, og en god kopp kaffe. Dette må vi få til flere ganger, også slik at flere kan få oppleve en fantastisk tur under jorden, med masse opplevelser og 7-8 flotte rappeller.

Badenymfer ;)
Badenymfer ;)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.