Ortler - Tyrols Mont Blanc! (24.08.2019)


Map
Ascents Ortler (3,905m) 24.08.2019

Etter Dolomittene skulle et realt alpefjell til pers. I Syd-Tyrol finnes ingen 4000-metere, men Ortler kommer relativt nære med sine 3905 moh. Og jeg forsto snart at dette var Tyrols Mont Blanc, intet mindre! Den ruver godt i landskapet med sin størrelse og snøkalott med brefall, omringet av spisse fjell. Ikke helt ulikt beskrivelsen av omgivelsene rundt Chamonix.

Jeg skal ærlig innrømme at disse områdene hadde jeg ikke satt meg spesielt inn i på forhånd. For meg har Alpene dreid seg om 4000-meterne pluss Grossglockner. Men her er det sagt på kleint og oppbrukt vis mye å ta av. Og selv om Dolomittene var svært fascinerende, ja så fascinerende at gjensyn er tvingende nødvendig av flere grunner enn at vi må se å få fullført bestigningen av Grosse Zinne, så verket både jeg og vi etter å komme oss opp på en skikkelig alpin bredekket stortopp. Det jeg glatt må innrømme er at jeg undervurderte den. Ortler altså... Tja, egentlig ikke, klart respekten var der. Men etter alt vi hadde gjennomlevd på Grosse Zinne så kunne jeg ikke tenke meg at vi skulle komme borti utfordringer som kunne måle seg. Vel, det stemte på en måte, de kunne jo ikke det. De var bare så annerledes. Først og fremst for meg.

Først var det transportetappe fra alpinanlegget nede i landsbyen i stolheis opp til ca 2100 moh. Derfra startet rusleturen på god sti i etterhvert grått landskap preget av grus og gigantiske morenerygger som tydet på at breene her har vært massive.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.