Jo-stigen (15.09.2012)

Written by heidim (Heidi M. Pedersen)

Map
Ascents Veslfjellet (1,743m) 15.09.2012
Visits of other PBEs Besseggen (1,500m) 15.09.2012
Jo-Stigen klyving (1,150m) 15.09.2012

Jo-stigen

Med Fjellfilmfestival på Gjendesheim, flotte høstfarger, melisdryss på de høyeste toppene, relativt godt utevær og utrolig mange hyggelige og turglade mennesker, var rammene for dagens tur nær sagt optimale. Ambisjonen var egentlig å finne veien selv, men i følge mr W i DNT Valdres, kunne stien være vanskelig å finne (den er ikke det!), så Hilde og jeg slang oss heller med på fellestur i regi av DNT og Fjellfilmfestivalen. Turen hadde avgang kl.0900 og jeg øyna et håp om å rekke tilbake til et førstehjelpskurs jeg hadde meldt meg på kl.1500 - helt til turlederne angav at turen trolig kom til å ta 6-7 t. Vel, turlysta var stor, og håpet om "ja takk, begge deler" levde tross dystre spådommer. Omsider kom gruppa på 15-20 stk seg avgårde, og håpet steg i takt med tempoet bortover langs Gjende. Helt til vi brått støtte på en rødluet kar med skinnbukser, vadmelsjakke og børse med flintlås - Jo Gjende!! Eller iallfall en utkledt Ole Kristian Ødegård. Morsomt med et kulturelt og historisk innslag, og jammen fikk vi smake Jo Gjendes livsrett også - spekepølse!

Turen fortsatte videre bortover langs vannet og straks var vi ved steinrøysa hvor en STOR varde indikerer at "herskaldutaavoppoversidaforåkommetilBesseggen". Vi snirklet oss bratt oppover, og et par steder ble det bruk for armene og, helt til vi fant ly for vinden på ei lyngkledt hylle oppi bakken. Fram med nistepakke, kamera - og stoppeklokka! Det var fortsatt håp om å rekke kurset kl.15, og Arvid og jeg avtalte med turlederne at vi fulgte gruppa til Besseggen, men at vi kunne fly avgårde i eget tempo derfra og inn.

Etter inntatt lunsj, tok vi fatt på siste del av bratta oppover, og plutselig var vi midt på Besseggen. Masse folk på vei i begge retninger, og jeg knipsa flere bilder for å kunne berolige (??) mamma og tante når jeg skal invitere dem med over neste år. :) Arvid og jeg skulle forøvrig tøffe oss litt da vi tok avskjed med gruppa, og småløp oppover de store steinene som eggen består av. Dessverre var Arvid litt uheldig, skled på en av steinene og fikk en solid flenge foran på leggen. Ironisk nok hadde vi på vei opp Jo-stigen snakka om at vi måtte passe oss så vi ikke lagde noen reelle caser til førstehjelpskurset vi skulle på. Her gikk det nesten troll i ord!

Farta ble iallfall betydelig økt, og vi kom oss fint over Veslfjellet hvor det lå et lett snødryss. Nedover var det enkelte knær som knirka mer enn andre, men tidsskjemaet gikk over all forventning, og kl.15.01 stod vi utenfor Gjendesheim - akkurat i tide til å få med oss: "Velkommen til førstehjelpskurs!" Er det rart jeg er glad i Ole Brumm!?! ;)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.